Adenomyóza dělohy a hodnocení těhotenství

Hodně štěstí všem, kteří se chtějí brzy stát matkou
a mám trochu štěstí, zbytek si uděláme sami!

vrátit se na začátek Julia727
Akademik

Na webu od 26.01.06
Příspěvky: 10221
V denících: 51
Kde: ze zanedbaného Yarevnya)))

Zveřejněno: St 12. dubna, 2006 1:34 hod
Nanul
Vítejte u nás
Tady je to, co jsem našel o této nemoci:
Adenomyóza musí být léčena, jsou zapotřebí hormonální léky. Kromě toho je nutné okamžitě začít s vysoce účinným, moderním blokováním tvorby nových ohnisek (například Zoladex). Je možné těhotenství a narození zdravého dítěte na pozadí adenomyózy. Jeho samostatná ofenzíva (koncepce) je však velmi obtížná. Zejména v případě adhezivního procesu.

Myslím, že uspějete a brzy budete

Nanul
První stupeň druhé čtvrtletí

Na webu od 10.04.06
Příspěvky: 517

Zveřejněno: St 12. dubna, 2006 11:51
Julia, děkuji za vřelé přijetí!
Vypil jsem 2 cykly Desolette (kolik jsem se prohrabal v síti, nemohu o tom nic najít), protože můj současný lékař mi vysvětlil, že je to slabý hormonální lék, to znamená, že z toho není žádná újma kromě přínosu, ale v mém případě to bylo obecně nutné. Uprostřed cyklu to bylo po celý rok neustále rozmazané, nejprve 13. – 14. Den se to pomaže a přejde to, no, požádal jsem lékaře o grilování, to se může odehrávat v normálních mezích v době ovulace. A pak nejen na 13-14, ale na celou druhou polovinu, až na měsíc.
takže jsem vypil 2 kurzy pro mě, všechno pah-pah se zastavilo

ještě nejsme manželé, ale jsme spolu 1,5 roku, celou dobu používáme PAP. Ale od února se zastavili a nic ((
a předtím byla PA použita v prvním manželství, ale ani v jednom letu!
to mě trápí, všechny myšlenky jsou jen o tom

navíc lékař navrhuje provést aspiraci pro léčebné účely, aby se odstranily všechny tyto ohniska, ale bojím se tam vylézt a najednou něco přinesou... zkrátka nevím, počkat znovu nebo riskovat

vrátit se na začátek Světo
Školka

Na webu od 30. 1. 2007
Příspěvky: 1

Zveřejněno: Úterý 30. ledna 2007, 21:11
Nanulyo, možná ti budou moje zkušenosti užitečné. někde v dubnu 2006 mi byla diagnostikována také adenomyóza 1-2 lžíce., ale také varoval, že je to téměř navždy a není s ním zacházeno. a pokud jsou příznaky odstraněny hormonálními léky, ale po chvíli se vrátí. Byl jsem úplně šokován. Obecně, čistě náhodou, mi nějaký bylinkář padl do oka.. neexistovaly žádné konkrétní byliny pro adenomyózu, ale byly doporučeny bylinky pro nefunkční krvácení. zkrátka, uvařil jsem jitrocel, řebříček, šupinatou křídlatku, máta peprná, sv. knír (50 až 50 vodky a její šťáva) a přidal půl čajové lžičky na 0,5 šálku vařené byliny. vylepšení začala téměř do příštího měsíce. před menstruací to bylo již rozmazané po dobu 6-7 dnů. Obecně jsem tuto tinkturu užíval po dobu 6 měsíců. 20 dní vypilo 10 odpočinutých, a to alespoň po 2 měsících. pila se i tak přestala rozmazávat. Před 2 měsíci nebyl nalezen rentgen adenomyózy dělohy. Hodně štěstí.
vrátit se na začátek Anna_de_bra
Student

Na webu od 29.05.07
Příspěvky: 602
V denících: 1719
Umístění: Francie

Zveřejněno: Pá 29. února 2008 21:26
Šel jsem na ultrazvukové vyšetření, dnes mám 26DC. nalezená adenomyóza.
nebylo nalezeno žádné žluté tělísko. Nechápu, co se stalo tento měsíc. ale divigel znamená, že už to nedokážu. Endik 7 mm. Co mě teď bude stimulovat. a bude to dávat smysl?!

Přidáno po 1 minutě 38 sekundách:

ale nemohu zde najít kančí dělohu a červený kartáč.

Kdo otěhotněl s adenomyózou?

Dívky, které čelily tomuto blátu a dokázaly otěhotnět na pozadí adenomyózy?

Komentáře uživatelů

VŠECHNY ZDRAVÍ! To léto a na podzim mi při pohledu na výsledky testů na hormony můj reprodukční lékař z Kulakovského výzkumného ústavu (a známý!) Řekl, že s takovými indikátory pouze IVF a pouze s vajíčkem někoho jiného! Deprese, záchvaty vzteku atd. poté. Kromě toho byla osamělá, nikdo se ani nepokusil otěhotnět a bylo jich 36. Nyní uvedu vředy!: ENDOMETRIÓZA břišní dutiny, 7 myomů dělohy do 2 cm, ADENOMIÓZA fáze 1-2, CYST na levém vaječníku 6 cm, POLIP CC ( ne poprvé), salpingitida (ale ne akutní), všechny hormony šly tak, jak chtěly, a prolaktin je vysoký a AMH = 0,33. ty. zásobení folikulů je zanedbatelné. Výsledkem je, že 3. listopadu dělám lapara s nejlepším chirurgem na světě ve Výzkumném ústavu v Kulakově, kauterizoval ložiska endometriózy, neudělal nic s adenomyózou, udělal resekci levého vaječníku (proto jsem zařval, když jsem zjistil, že nebyl žádný AMG), odstraněn 4 fibroidy, odstraněny některé endometrioidy *** v pochvě asi 6 cm. A po tom všem mi nebyla předepsána hormonální léčba k upevnění účinku operace, protože Báli se, že půjdu do menopauzy. Upřímně, všechno jsem skóroval, jak to bude, a lidé žijí bez dětí, zvláště poté, co se dozvěděli, kolik stojí zmrazení každého vajíčka a jeho uložení, a nikdo nebude ručit za jeho životaschopnost. V únoru se setkám můj muž, a za měsíc otěhotním. ))))) Teď 4. měsíc vše probíhá normálně (TTT), obešel jsem to bez jakýchkoli dyufastonů a ráno. A teď jsem se přinutil posadit se a napsat svůj příběh na fóra, kde je tak potřeba naděje. Fóra mi také pomohla zotavit se ze strašné diagnózy, ale píšou o dobrých příkladech méně často než o špatných. Nechte moji recenzi pomoci. Věřte a žijte, jen se snažte být šťastní, a pak se všechny dobré věci nalepí jako magnet. A co je nejdůležitější, nebojte se operací, nezapomeňte mít dobrého chirurga.

mmm) no, pil jsem hormony po dobu 2 měsíců, po zrušení mi právě identifikovali tento bláto... předtím to nebylo jako... bylo divné, že mi nikdo neřekl užívat hormony... a z buldozeru se ukázalo, že byl jmenován..

ukázalo se to po 6 měsících, ale během této doby jsem podstoupil léčbu hormonálními léky (které jsou v pořádku), stále potlačují testosteron + hormony pro štítnou žlázu. Snížení tloušťky endometria na pozadí užívání ok + účinek zrušení OK + psychologické něco (modlitby, samohypnóza) + úplné zrušení produktů a přípravků obsahujících kofein

všechno mi bylo jasné, když mě dali do nemocnice se silnými bitkami během menstruace bez tlumených pilulek, řekli, že děloha je velká a kulatá, tvrdá během menstruace, jako během těhotenství, ale těhotenství neexistuje, takže byla vyšetřena adenomyóza. snížil se estrogen, zvýšil se testosteron, zvýšil se TSH a T4, to vše je podle analýz. Dobře, jedná se o perorální antikoncepci, která se v případě problémů s hormony stane lékem, provádí ultrazvuk v různé dny cyklu, měřeno

Adenomyóza (endometrióza dělohy) a těhotenství

Dívky, dobré odpoledne.

Začnu pozadím. Jsem ženatý, 7 let. Existuje dcera, 6,5 let. Od minulého roku jsme se s manželem snažili otěhotnět.
A co je uklidňující - otěhotním téměř okamžitě. Ale tady je problém (a můj zármutek) - po dobu 5-6 týdnů se podruhé vyskytne spontánní potrat.
Vše začíná rychle - a doslova za 4–5 hodin vyjde vše samo.
V pátek jsem seděl tady na fóru - četl jsem články o těhotenství, vývoji a tak dále. jiný. a brzy v sobotu ráno - všechno začalo.

Protože Podařilo se mi zavolat sanitku a její G. - odvezli ji do nemocnice - vyšetřili a podívali se - a neškrábali to, protože vše je v plném proudu (díky jim za to.)
Obecně mě nechali jít domů. Dnes jdu ke svému G - ale nevím, jak mi může pomoci.

Faktem je, že mám adenomyózu (endometriózu dělohy). Neexistují žádné infekce. G. řekl, že tato adenomyóza ovlivňuje průběh těhotenství pouze pozitivně (např. Zastavení atd.).
Ale v nemocnici mi vysvětlili, že to byla hrozba a skutečná. Ale jejich hormony jsou vyškrábány - dokonce i nyní.

Dotaz: kdo čelil podobným problémům, odhlásit se!

Hledám však kompetentního lékaře a možná nemocnici. V Moskvě!

která otěhotněla s adenomyózou??

  • 12. července 2014
  • Odpovědi

Naše volba

Pronásledování ovulace: folikulometrie

Doporučeno

První příznaky těhotenství. Ankety.

Sofya Sokolova zveřejnila článek v Příznaky těhotenství, 13. září 2019

Doporučeno

Wobenzym zvyšuje pravděpodobnost početí

Doporučeno

Gynekologická masáž - účinek je fantastický?

Irina Shirokova zveřejnila článek v Gynekologii, 19. září 2019

Doporučeno

AMG - anti-Müllerian hormon

Sofya Sokolova zveřejnila článek v časopise Analyses and Surveys, 22. září 2019

Doporučeno

Populární témata

Autor: totowaa
Vytvořeno před 7 hodinami

Autor: tanyushka23
Vytvořeno před 10 hodinami

Autor: Diehl
Vytvořeno před 7 hodinami

Autor: Alyonka_Pelenka ❤
Vytvořeno před 7 hodinami

Autor: DéjàEnceinte
Vytvořeno před 9 hodinami

Autor: Ariya
Vytvořeno před 5 hodinami

Autor: Nyusya913
Vytvořeno před 23 hodinami

Autor: Mamba
Vytvořeno před 12 hodinami

Autor: elena160
Vytvořeno před 6 hodinami

Autor: Irochka Erokhina
Vytvořeno před 5 hodinami

O webu

Rychlé odkazy

  • O webu
  • Naši autoři
  • Nápověda k webu
  • Reklamní

Oblíbené sekce

  • Fórum pro plánování těhotenství
  • Grafy bazální teploty
  • Knihovna reprodukčního zdraví
  • Recenze klinik o lékařech
  • Komunikace v klubech pro PDR

Materiály zveřejněné na našem webu slouží pro informační účely a jsou určeny pro vzdělávací účely. Nepoužívejte je prosím jako lékařskou pomoc. Stanovení diagnózy a volba léčebné metody zůstává výhradní výsadou vašeho ošetřujícího lékaře!

Adenomyóza

Doporučené příspěvky

Vytvořte si účet nebo se přihlaste a zanechte komentář

Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé

Vytvořit účet

Zaregistrujte si nový účet v naší komunitě. To není těžké!

Vejít do

Mít účet? Vejít do.

Jsme v sociálních sítích:

© 2006-2019, jsem zdravý!

Univerzitní klinika pro reprodukční technologii

Materiály stránek jsou chráněny autorským zákonem.

Jmenování

Vaše přihláška byla odeslána!

Brzy vám zavoláme.

Děkujeme, že jste kontaktovali kliniku „Jsem zdravý!“

Kombinace adenomyózy a těhotenství: je to možné?

Adenomyóza nebo vnitřní endometrióza je patologický proces, který postihuje tělo dělohy s šířením vnitřní vrstvy sliznice do tloušťky stěn orgánu. Na tomto pozadí se vytváří specifický obraz onemocnění se současnými závažnými komplikacemi. Například adenomyóza a těhotenství se často stávají vzájemně se vylučujícími pojmy, protože toto onemocnění obvykle vede k neplodnosti.

Tato gynekologická patologie se umístila na třetím místě v hodnocení všech onemocnění oblasti ženských pohlavních orgánů. Protože se ve většině případů vyskytuje u žen v plodném věku, zaslouží si zvláštní pozornost..

Co je to adenomyóza

Adenomyóza je patologie, při které vnitřní vrstva dělohy vyrůstá mimo ni. Ve svalové vrstvě orgánu se začínají vytvářet oblasti sliznice, které pod vlivem pohlavních hormonů procházejí cyklickými změnami. Výsledkem je, že krvácející ložiska endometria rostou ve stěně dělohy a vyvíjí se chronický zánětlivý proces..

Ohniska takového chronického zánětu ovlivňují funkci dělohy jako orgánu určeného k přepravě dítěte. Svalová vrstva může projít významnými změnami: ztenčení, dystrofická restrukturalizace, která vede k porušení kontraktilní funkce orgánu. Pokud dojde k těhotenství s onemocněním, existuje vysoká pravděpodobnost hrozby jeho ukončení.

Adenomyóza je poměrně častá u žen s diagnostikovanou neplodností. Toto onemocnění je indikátorem hormonálního narušení v těle ženy. Toto selhání vede k neplodnosti a problémům s porodem dítěte..

Patologické video

Důvody pro rozvoj nemoci

Důvody pro atypické umístění sliznic dosud nejsou jisté. Je však dobře známo, že pacienti s adenomyózou mají imunitní a hormonální poruchy..

Předpoklady pro rozvoj patologie jsou následující faktory:

  • genetická predispozice;
  • historie komplikované práce;
  • potrat nebo kyretáž dělohy z jiných důvodů. V těchto případech je možné čistě mechanické zavedení úseků sliznice dělohy do svalové vrstvy;
  • dlouhodobé nošení nitroděložních tělísek;
  • obezita nebo jiná hormonální a metabolická onemocnění;
  • nekontrolované užívání perorálních kontraceptiv;
  • stres a špatná výživa, které zhoršují hormonální poruchy.

Rizikovou skupinu tvoří ženy s hormonálními a metabolickými poruchami, jejichž příbuzní trpěli podobným onemocněním.

Tomu ze všeho nejvíce podléhá

Na základě výsledků studií různých žen s adenomyózou bylo stanoveno, kdo je ohrožen:

  • Ženy, které podstoupily diagnostické nitroděložní manipulace - potraty, očistu a další.
  • Pokud byla ženská polovina rodiny náchylná na gynekologická onemocnění, babičky a matky trpěly benigními (myomy) nebo maligními nádory.
  • Pokud jste již dříve podstoupili operaci vaječníků, vejcovodů nebo žen trpěli zánětlivými onemocněními dělohy.
  • Zajímavé je, že ženy, které rodily, jsou ohroženy, problémy často vznikají při plánování sekundárního těhotenství.

Projevy patologie u těhotných žen

Před nástupem oplodnění se adenomyóza projevuje bolestí během menstruace, silnou menstruací a špinením v intervalu mezi nimi, které lze zaměnit za známky zánětu. S nástupem těhotenství však tělo prochází silnými hormonálními změnami.

Sliznice dělohy dočasně přestává podléhat cyklickým změnám - onemocnění ustupuje. Vzhledem k tomu, že během těhotenství nejsou v tloušťce dělohy žádné krvácející ohniska, jsou jakoby v konzervované formě, pak během těhotenství s adenomyózou nezjistí specifické projevy..

Jediná skupina příznaků patologie může souviset s nedostatečnou užitečností svalové vrstvy dělohy a nedostatkem progesteronu..

Kombinace těchto faktorů určuje příznaky hrozícího potratu:

  • bolest v podbřišku, horší večer nebo po cvičení;
  • zvýšený tón dělohy se stává "tvrdou" na dotek;
  • patologický výtok z genitálního traktu (krvavý nátěr nebo tekutá průhledná voda).

Jak můžete otěhotnět

Získejte jasnou odpověď na otázku „jak otěhotnět s adenomyózou?“ Docela obtížné. Nejlepší radou by bylo zbavit se této nemoci. Vzhledem k tomu, že příčina nemoci dosud nebyla identifikována, je léčba, která zaručí úplné odstranění problému, nemožná. Existuje pouze 1 způsob, jak eliminovat patologii - odstranění dělohy. V tomto případě bude také nemožný nástup těhotenství..

Nejprve musíte podstoupit komplexní vyšetření:

  • Stanovte průchodnost vejcovodů;
  • Zjistěte rozsah procesu;
  • Určete hormonální pozadí;
  • Zjistěte přítomnost ovulace.

Léčba bude záviset na výsledcích vyšetření a detekci bezprostřední příčiny ženské neplodnosti. I když je problém dočasně vyřešen, existuje 1 šance, že dojde k těhotenství.

Kompatibilita adenomyózy a těhotenství

Pro ženu s adenomyózou je docela těžké otěhotnět. Podle statistik až 80% pacientů s tímto onemocněním nemůže dlouho otěhotnět. Nemožnost oplodnění a následné implantace embrya, jako je adenomyóza, je spojena s hormonální nerovnováhou.

Pokud došlo k oplodnění, je pacientka pod pečlivým dohledem porodníků kvůli vysokému riziku ukončení těhotenství. Zvýšené riziko přetrvává, dokud se nevytvoří placenta, hlavní zdroj hormonů během těhotenství. Proto v raných fázích (v prvním trimestru) jsou pacientům s adenomyózou předepsána hormonální léčba (například lék Duphaston).

Po 14 týdnech klesá riziko, že těhotenství může zmrznout. Žena je však pozorována, protože stěny dělohy, postižené adenomyózou, ztrácejí svoji pružnost. S růstem plodu může být postupné protahování stěn dělohy doprovázeno bolestmi v dolní části břicha.

Dalším znakem těhotenství s adenomyózou jsou adheze a uzliny v děložní dutině (s nodulární adenomyózou). Při výrazném adhezivním procesu může rostoucí plod pociťovat potíže a zaujmout nucenou polohu.

Difúzní forma patologie je charakterizována víceméně jednotnými změnami ve stěně dělohy. S výraznými dystrofickými změnami ve stěně dělohy během těhotenství se často vyvíjí fetoplacentární nedostatečnost, která vede k hypoxii plodu, zpoždění fyzického a duševního vývoje.

Ohnisková forma patologie je nebezpečná, když je placenta připojena v oblasti postižené oblasti. To je plné vývoje jedné z nejtěžších patologií těhotenství - odtržení placenty..

Léčba

Hlavní léčba neplodnosti v adenomýze je užívání hormonálních léků a provádění operací na zachování orgánů.

Šíření procesu, příznaky ovlivní výběr léčebných metod.

Ženy by měly pochopit, že adenomyóza je nevyléčitelné onemocnění, které se může kdykoli opakovat, pouze odstranění dělohy poskytuje 100% záruku, ale jak s tím můžete souhlasit, pokud chcete mít děti?

Někteří lékaři říkají, že je možné léčit adenomyózu těhotenstvím, ale to není pravda, protože ve studiích mnoho žen naznačuje, že se objevila nebo zůstala po porodu.

Při použití hormonální léčby neplodnosti

  • Perorální antikoncepce - Yarina, Jess a další. Na pozadí vysazení léku je možné těhotenství, ale podle výsledků výzkumu nejsou perorální antikoncepce nejúčinnějšími léky. Kurz terapie trvá 0,5 roku.
  • Gestageny jsou chemické analogy progesteronu, které byly nedávno aktivně předepisovány. Jasnými zástupci této skupiny léků jsou Dyufaston, Vizanne. Duphaston se užívá cyklicky, nezasahuje do ovulace. Analogem Dyufastonu je přírodní Utrozhestan.
  • Antigonadotropiny (danazol, danoval, gestrinon) - donedávna psali, že danazol je nejúčinnější pro dosažení těhotenství, ale v současné době se prakticky nepoužívá kvůli skutečnosti, že lék má výrazný vedlejší účinek - nadváha, hrubnutí hlasy a další. Při užívání léku menstruace zmizí, měsíc po ukončení léčby by měla pokračovat.
  • Agonisté hormonu uvolňujícího gonadotropiny (GnRH) - zoladex, dekapeptyl jsou těžké hormony a používají se v pokročilém stadiu adenomysy. Jsou považovány za velmi účinné léky, ale jejich použití je omezeno jejich vysokými náklady. Kromě toho dlouhodobá léčba těmito léky způsobuje přetrvávající nedostatek estrogenu, což vede k významnému snížení minerální hustoty kostí..

Hormonální terapie ovlivňuje ovulaci a menstruaci, proto k obnovení všech reprodukčních funkcí dochází po 1-2 cyklech po zrušení a v tomto okamžiku může dojít k těhotenství, avšak po zrušení je nutné kontrolovat proces zrání vajíček a pokud nedojde k ovulaci, je nutné užívat léky stimulující ovulaci (gonadotropiny)... V případě nedostatečnosti žlutého tělíska pomáhají gestageny s vitaminem E, tento vitamin se užívá ve druhé fázi cyklu.

Pokud je hormonální léčba neúčinná, použije se laparoskopické odstranění uzlů adenomyózy. Tato operace zachovávající orgány se používá pro nodulární formu adenomyózy. Podstatou této operace je, že pomocí laseru dochází k excizi uzliny a obnově stěn dělohy..

Po operacích na uchování orgánů se doporučuje užívat hormonální přípravky po dobu šesti měsíců, perorální antikoncepce je v tomto případě málo účinná, GnRH-aes se nejlépe projevily společně s radonovými koupelemi.

Pokud má pacient obstrukci vejcovodů, je nutná adheze, je nutná mikrochirurgická plastická chirurgie na zkumavkách.

Je velmi důležité věnovat pozornost psychologickému stavu, v případě potřeby užívat sedativa.

Nejjednodušší pro léčbu je adenomyóza děložního čípku, je snadno diagnostikována, během léčby lze aktivně použít laserovou terapii pro snadnější a rychlejší odstranění bolestivých ložisek. Těhotenství se vyskytlo u 90% nebo více případů s touto diagnózou..

U adenomyózy se také používá embolizace děložních tepen, účinnost této operace je špatně studována. Během operace jsou cévy napájející fibroidy nebo ohniska vnitřní endometriózy uměle „ucpané“, takže uzly přestanou růst. Podle protokolu by měl být průtok krve dělohou obnoven po roce a poté je možné otěhotnět, ale podle recenzí se mnozí v budoucnu potýkají s porušením přívodu krve do dělohy.

Pokud jsou všechny pokusy o léčbu a chirurgickou léčbu neúspěšné, mohou být ženy odeslány k oplodnění in vitro (IVF), ale účinnost tohoto postupu je v tomto případě dvakrát nižší než u nemocných žen.

Terapie k udržení těhotenství

Pokud se ženě podařilo otěhotnět během užívání přípravku Dufaston nebo Utrozhestan, je zakázáno náhle přestat užívat drogu - může to vyvolat potrat.

Je velmi důležité kontrolovat hladinu progesteronu, často jeho nízká hladina vede k spontánním potratům.

V některých případech se přípravek Duphaston používá během těhotenství..

Diagnostika

Diagnóza adenomyózy u těhotné ženy je založena na:

  1. Hlasování. Pacientka si obvykle stěžuje na bolestivá a dlouhotrvající období před těhotenstvím. A také na špinění hnědohnědého výtoku několik dní před nástupem menstruace a do dvou až čtyř dnů po cyklickém krvácení.
  2. Inspekce. Během vaginálního vyšetření je děloha stanovena větší, než by měla být v této fázi těhotenství. S ohniskovou formou lze určit tuberositu. Palpace dělohy je často bolestivá nebo přinejmenším nepříjemná.
  3. Ultrazvukové vyšetření. Je stanoven nesoulad mezi velikostí dělohy a délkou těhotenství, zvýšenou echogenicitou nebo vzácností svalové tkáně v místech lokalizace lézí..

Další vyšetření - magnetická rezonance, rentgen, hysteroskopie - se během těhotenství nepoužívají kvůli možným negativním důsledkům pro plod.

Léčba

Terapie adenomyózy během těhotenství je zaměřena na řešení následujících problémů:

  1. Inhibice proliferace ložisek sliznice ve svalu dělohy. K tomu se používají androgeny nebo progestogeny. Léky a dávky vybírá ošetřující lékař.
  2. Odstranění hrozby ukončení těhotenství. K tomu je určen kurz:
      antispazmodika (No-shpy, Papaverina atd.);
  3. sedativa;
  4. znamená, že zlepšují metabolické procesy (například glycin).

Kromě těchto opatření se nepoužívají další metody léčby adenomyózy během těhotenství, protože:

  1. Užívání jakýchkoli léků nebo postupů během tohoto období zvyšuje riziko negativních účinků na plod. Nejdříve ze všeho funguje hlavní pravidlo medicíny - „neubližujte“. Léčba onemocnění může být odložena až do období po porodu.
  2. Do popředí se dostává hrozba ukončení těhotenství, vyvíjí se u významné části pacientek s touto diagnózou. Proto je léková terapie zaměřena právě na odstranění tohoto problému..

V některých případech se po porodu může změnit hormonální rovnováha a ložiska adenomyózy se postupně začnou zmenšovat. Pokud se tak nestane, je pacientovi předepsána konzervativní nebo chirurgická léčba po narození dítěte..

Poporodní terapie

Konzervativní léčba adenomyózy mimo těhotenství zahrnuje:

  • hormony, které napodobují stav menopauzy. Průběh léčby je od čtyř měsíců do roku;
  • nesteroidní protizánětlivé léky se syndromem silné bolesti;
  • odvary a bylinné infuze, jakož i další metody tradiční medicíny. Ošetřující lékař může předepsat bylinky jak formou sprchování, tak požitím..

Během bylinné terapie se zpravidla hormony neužívají.

Infuze pomohou snížit krvácení z tkání a zmírnit zánět v myometriu:

  1. Pastýřská taška. Lžička suché byliny se nalije do sklenice vroucí vody, vyluhuje se hodinu a užívá se v lžíci čtyřikrát denně půl hodiny před jídlem.
  2. Kopřivy Nalijte dvě polévkové lžíce suché nebo čerstvé bylinky jednou sklenicí vroucí vody a nechte působit 40 minut. Celé množství přípravku musí být rozděleno do několika dávek a spotřebováno za jeden den..
  3. Jitrocel listy. Lžíce suchých nebo čerstvých bylin se nalije se sklenicí vroucí vody a trvá dvě hodiny. Výsledná infuze je rozdělena na čtyři části, první by měla být konzumována na prázdný žaludek, zbytek lze užívat po jídle, rovnoměrně po celý den.

Kromě bylinné léčby lze zánět děložního svalu zmírnit:

  1. Hirudoterapie. Pijavice jsou umístěny na podbřišku pod lékařským dohledem. Speciální enzymy, které tato zvířata obsahují, mají silné protizánětlivé a regenerační vlastnosti.
  2. Modré hliněné zábaly. Aplikace jílu na oblast rozkroku zlepšuje krevní oběh v malé pánvi a v kombinaci s dalšími způsoby léčby urychluje regeneraci myometria.

Intrauterinní zařízení obsahující progestogeny má dobrou účinnost. Nosení cívky snižuje ztrátu krve během menstruace a zmírňuje bolest.

Pokud konzervativní terapie nevedla k požadovanému účinku, nastaly komplikace, pak se uchýlily k chirurgické léčbě adenomyózy.

Indikace pro operaci jsou:

  1. Těžké děložní krvácení.
  2. Kombinace adenomyózy a velkých fibroidů.
  3. Kombinace adenomyózy s atypickými změnami v endometriu nebo epitelu cervikálního kanálu.

Prevence

Je těžké se před touto nemocí úplně ochránit. Ženy, které mají hormonální a metabolické poruchy, musí pečlivě sledovat stav vnitřních pohlavních orgánů a dodržovat jednoduchá pravidla:

  1. Minimálně dvakrát ročně navštivte gynekologa a podrobte se ultrazvuku pánevních orgánů.
  2. Pokud se vyskytnou problémy s menstruací - stávají se bolestivými, hojnými, rozmazaný výtok se objevil několik dní před menstruací - je lepší neodkládat návštěvu gynekologa.
  3. Stanovte správný denní režim a vyváženou výživu, zbavte se nadváhy.
  4. Přehodnoťte postoj k nervovému přetížení.
  5. Nenechte se nadměrně emočně unavit, pravidelně absolvujte kurzy relaxační masáže a fyzioterapeutické procedury zaměřené na posílení nervového systému.

Diagnostická opatření

Jednou z nejúčinnějších metod detekce adenomyózy je ultrazvuk.

Pro přesnější diagnózu je nutné vyšetřit gynekologa.

Obvykle se tento postup skládá ze vyšetření pohlavních orgánů pomocí zrcadel, odběru stěrů a také vyšetření děložního čípku pomocí speciálních zvětšovacích zařízení..

Je také nutné podstoupit všeobecné vyšetření všech orgánů různými odborníky, aby se vyloučily další doprovodné diagnózy..

Kromě toho musíte absolvovat řadu testů, které mohou být nezbytné pro možný chirurgický zákrok..

Jak otěhotnět s adenomyózou

Adenomyóza je jednou z nejčastějších patologií ženských pohlavních orgánů. Adenomyóza je diagnostikována mnohem častěji než jiné diagnózy. Ve všech případech by však nemělo být provedeno vše..

Většina žen žije s takovou diagnózou, aniž by o ní vůbec věděla, a adenomyóza nemá vliv na kvalitu jejich života ani na jejich plodnost. Pojďme nejprve pochopit, co je adenomyóza a jaký je její mechanismus.

Co je to adenomyóza

Adenomyóza je forma endometriózy. Abychom pochopili mechanismus této patologie, podívejme se na strukturu a funkci dělohy. Děloha se skládá z hladkých svalů. To však nestačí k nosení a porodu dítěte. Aby bylo možné získat oplodněné vajíčko, děloha produkuje v každém cyklu speciální „podestýlku“ pro přijetí plodu. Říká se tomu endometrium, které se skládá ze dvou vrstev - funkční a bazální. Funkční vrstva je vrstva určená k nesení plodu, bazální vrstva je vrstva, ze které funkční vrstva vyrůstá. Každý cyklus, pokud nedošlo k oplodnění, je funkční vrstva odmítnuta a odchází spolu s menstruací. V dalším cyklu začne děloha znovu růst funkční vrstvu. Z různých důvodů však dojde k selhání a endometrium „prorazí“ bazální vrstvu a membránu a začne na některých místech růst do těla dělohy, do její svalové části. Děloha reaguje na invazi vytvořením zesílení ze svalů kolem „vetřelce“ a snaží se omezit jeho další šíření. Z tohoto důvodu se děloha zvětšuje. Je důležité si uvědomit, že k růstu nedochází v celé oblasti, ale na některých místech.

Vzhledem k tomu, že adenomyóza v posledních desetiletích mnohem mladší, mnoho mladých žen se zajímá o otázku - je možné otěhotnět s adenomyózou dělohy? Níže budeme podrobněji uvažovat o příčinách adenomyózy, způsobech její léčby a jejím vlivu na možnost početí..

Co způsobuje adenomyózu

Dnes existuje mnoho teorií, které se snaží vysvětlit nástup adenomyózy, zejména u mladých žen. Stále neexistuje žádná koherentní teorie, která by jasně poskytla obraz porušení vedoucích k této patologii, ale lze rozlišit několik hlavních faktorů, které mohou vyvolat rozvoj adenomyózy:

  • Hormonální poruchy - adenomyóza, hormonálně závislá patologie. O tom svědčí jeho regrese během menopauzy a částečně během těhotenství..
  • Poranění těla dělohy - může to být kyretáž, potrat, císařský řez atd..
  • Genetická predispozice.

Žádný z těchto faktorů však nemůže vysvětlit stále častější diagnostiku adenomyózy u velmi mladých dívek ve věku 14-15 let..

Příznaky adenomyózy

Ve většině případů je adenomyóza asymptomatická a je diagnostikována „náhodně“ během vyšetření gynekologem nebo při ultrazvukovém vyšetření. Ve složitějších a pokročilejších případech se však adenomyóza může projevit řadou výrazných příznaků..

Hlavními stížnostmi během adenomyózy jsou bolesti různé intenzity v dolní části břicha, v perineu a někdy v dolní části zad. Zaznamenávají se také nepříjemné nebo bolestivé pocity během pohlavního styku. Bolest před menstruací může být intenzivnější, protože hormonální receptory jsou také umístěny v endometriu, které reagují na změny v hormonálním pozadí ženy.

Na pozadí bolesti před a po menstruaci je také zaznamenán výskyt krvavého nebo nahnědlého výtoku. Samotná menstruace může být nejen bolestivá, ale také se může lišit v hojném krvácení a délce trvání. Někdy jsou také zaznamenány nepravidelnosti v cyklu - intervaly mezi obdobími se zkracují a samotná menstruace se prodlužuje.

Adenomyóza dělohy a těhotenství

Jaké potíže může žena očekávat během adenomyózy, pokud plánuje těhotenství? Ve většině případů není adenomyóza, jak naznačují vědci, překážkou početí a porodu dítěte. Ženy, které o existenci takové nemoci ani netuší, že bez problémů nosí a porodí děti. Toto tvrzení se však vztahuje pouze na počáteční a nejjednodušší formy této patologie. Zvažujeme, jaké překážky mohou vzniknout u závažnějších forem patologie..

Hnojení adenomyózou

Hlavním problémem při pokusu o početí dítěte mohou být poruchy cyklu. Ženy s adenomyózou mohou mít v této fázi určité problémy..

Menstruační cyklus s onemocněním je zpravidla nepravidelný, může být zkrácen nebo prodloužen. To zase ztěžuje určení dne početí - tedy doby nástupu ovulace. Ženy se musí uchýlit buď ke speciálním testům, nebo k měření bazální teploty. To však není největší problém. Ve složitějších případech, kdy proces zachytí většinu dělohy, se mohou vytvořit adheze. Proces adheze se zase může stát nepřekonatelnou překážkou pro spermie během jejího pohybu do vajíčka.

Tato patologie však není tak běžná a je docela efektivně řešena moderními chirurgickými metodami. Například hysteroskopie poskytuje dobrý výsledek - odstranění adhezí v děložní dutině. Nejedná se o komplexní operaci prováděnou v ambulanci. Zpravidla poskytuje dobrý výsledek, nicméně ženy, které chtějí otěhotnět, musí pochopit, že nemají mnoho času - patologický proces může po nějaké době začít postupovat.

Implantace embrya u adenomyózy

Další překážkou na cestě k požadovanému těhotenství může být neschopnost oplodněného vajíčka připojit se ke stěně dělohy. S tvorbou embrya v ústí vejcovodu zahájí svůj pohyb směrem k samotné děloze. Tam je připevněn ke zdi pro další růst a vývoj. U komplexních forem adenomyózy, kdy je postižena většina dělohy, si oplodněné vajíčko nemůže najít místo pro implantaci. Je třeba poznamenat, že tento scénář se vztahuje pouze na těžkou adenomyózu, kdy je většina dělohy zapojena do patologického procesu..

Ženy, které chtějí otěhotnět a bojí se diagnózy adenomyózy, si musí pamatovat, že by se neměly přestat snažit. V některých případech dochází k požadovanému těhotenství od pátého nebo desátého času. Lidské tělo je neobvykle choulostivý a inteligentní nástroj a nakonec si embryo najde své místo pro implantaci. Mnoho žen dokázalo otěhotnět s adenomyózou dělohy a často o tom píší na fóru nebo na sociálních sítích. Opakujeme ještě jednou, u mírných forem není adenomyóza překážkou těhotenství.

Přenášení problémů s adenomyózou

Stejně jako v případě oplodnění a implantace embrya není těhotenství s počátečními a ne závažnými formami adenomyózy problém. Ve vzácných případech, jako záchranná síť, může být těmto ženám předepsána hormonální léčba v prvních měsících těhotenství. V závažných případech je situace poněkud odlišná - v důsledku patologických změn může být děloha v dobrém stavu, což může hrozit potratem nebo spontánním potratem. Tyto ženy budou muset strávit spoustu času hospitalizací, protože vyžadují neustálý lékařský dohled. U složitějších forem adenomyózy je proto lepší plánovat těhotenství předem, aby lékař předepsal léčbu, která zabrání možnému potratu a připraví dělohu na normální plod..

Porod s adenomyózou

Nyní se podívejme na otázku, zda existují nějaké rysy procesu porodu dítěte s adenomyózou.

Stejně jako během oplodnění a těhotenství závisí volba způsobu porodu dítěte na stupni a formě adenomyózy. Například s nodulární formou mírné a střední patologie bude přirozený porod nejoptimálnější. Ale s difúzní formou adenomyózy je tělo dělohy výrazně ztenčené, s největší pravděpodobností je nutný císařský řez. Ale v tomto případě je vše individuální, stupeň zapojení dělohy do patologického procesu může určit pouze lékař a podle diagnózy navrhnout nejlepší možnost..

Jak těhotenství a porod ovlivňují průběh adenomyózy

Navzdory skutečnosti, že adenomyóza může v některých případech nepříznivě ovlivnit proces početí a plodu, samotné těhotenství je nejlepším „lékem“ na tuto patologii. Protože se během těhotenství mění hormonální pozadí ženy a nedochází k cyklické exfoliaci endometria, během těhotenství začíná adenomyóza ustupovat. Právě tato vlastnost těhotenství může vysvětlit, že i před 100 lety, kdy ženy často porodily, nebyla adenomyóza běžnou patologií, ale s největší pravděpodobností byla výjimkou.

Léčba adenomyózy

Vzhledem k tomu, že adenomyóza je hormonálně závislý nádor, který během menopauzy a porodu začíná ustupovat, je k jeho léčbě široce používána hormonální terapie. Pokud není schopna zcela zbavit ženu této nemoci, ale pomůže ji udržet pod kontrolou a zabránit jejímu rozvoji do závažnějších forem. Jak bylo uvedeno výše, adenomyóza v počátečních fázích neovlivňuje ani kvalitu života ženy, ani její plodnost. Pouze těžká forma tohoto onemocnění přináší potíže. Proto je při léčbě adenomyózy prioritou hormonální terapie a prevence rozvoje adenomyózy orálními kontraceptivy..

Pokud jde o závažnější formy tohoto onemocnění, kdy jsou hluboké svalové vrstvy dělohy zapojeny do procesu patologie a když patologie probíhá na pozadí jiných onemocnění (fibroidy, endometrióza), je indikován chirurgický zákrok až do odstranění dělohy. V některých případech, jak ukazuje praxe, adenomyóza dobře reaguje na léčbu SAE. Ale to je pouze v těch případech, kdy je uzlový tvar vlastní a když uzly mají cévy, které je krmí.

  1. Aksenova T.A. Vlastnosti průběhu těhotenství, porodu a poporodního období s děložními myomy / T. A. Aksenova // Aktuální problémy patologie těhotenství. - M., 1978. - S. 96104.
  2. Babunashvili E. L. Reprodukční prognóza myomu dělohy: dis. Cand. Miláček. Sciences / E. L. Babunashvili. - M., 2004.-- 131 s.
  3. Bogolyubova IM Zánětlivé komplikace poporodního období u žen s děložními myomy / IM Bogolyubova, TI Timofeeva // Scientific. tr. Centrum. Ano - to zlepšení lékařů. —1983. —T.260. - S. 34-38.

Těhotenství s adenomyózou - je to skutečné?

Mnoho gynekologických patologií a nemocí může způsobit poruchy reprodukce. V tomto ohledu se pacientky center pro plánování rodiny a různých klinik zabývajících se problémy s neplodností často zajímají, zda je skutečně možné otěhotnět s adenomyózou dělohy a co mohou po léčbě očekávat.

Adenomyóza - vlastnosti patologie a příčiny

Obecně se uznává, že těhotenství a jakékoli strukturální změny v děloze se vzájemně vylučují. Některé ženy však dokážou otěhotnět a přivést dítě i s adenomyózou.

Mohou to být jak drobné ohniskové změny, tak i difúzní, které překračují hranice jednoho orgánu a ovlivňují nejen dělohu, ale i další orgány malé pánve.

Příčiny adenomyózy jsou různé, proto existuje několik teorií jejího vývoje, z nichž nejbližší realitě jsou následující:

  • indukce - vysvětluje vznik endometrioidních ložisek vlivem spouštěcích faktorů a nepříznivých podmínek;
  • implantace - předpokládá se, že propouštění krve během menstruačních nebo invazivních zákroků vejcovodem z dělohy do břišní dutiny může vyvolat proliferaci epiteliálních buněk děložní sliznice v sousedních orgánech;
  • metaplazie coelomického epitelu - vyskytuje se v případě neúplné regrese zbytků embryonálních tkání, které se podílely na založení a tvorbě orgánů.

Kromě těchto tří existují i ​​jiné teorie, ale nemají spolehlivou důkazní základnu..

Mezi spouštěcí faktory a rizika rozvoje endometrioidních změn patří:

  • genetická predispozice;
  • urogenitální infekce a pohlavní choroby;
  • hormonální nerovnováha;
  • trauma pánevních orgánů, zejména dělohy;
  • nitroděložní manipulace a chirurgické zákroky.

Zpravidla neexistují žádné charakteristické příznaky naznačující toto onemocnění a ve většině případů se adenomyóza stává diagnostickým nálezem.

Přesto je možné předpokládat přítomnost gynekologické patologie, pokud se žena obává bolestivých období, silného krvácení, vzhledu hnědého nebo krvavého výtoku několik dní po menstruaci a tmavého "mazu" uprostřed cyklu.

Před otěhotněním by žena s diagnostikovanou adenomyózou měla podstoupit nejen úplné vyšetření, ale také vhodnou léčbu, která může dát šanci stát se matkou.

Proč adenomyóza interferuje s otěhotněním?

Hormonální změny však mohou ovlivnit proces zrání a ovulace folikulů, často zcela nepříznivým způsobem..

Ano, je možné otěhotnět s adenomyózou dělohy, ale bohužel kvůli organickým změnám ve svalové vrstvě není vždy možné zachovat plod.

Obzvláště nepříjemným prognostickým znakem je kombinace vnitřní endometriózy s jinými, hormonálně závislými patologiemi, například s ovariálními cystami a adnexitidou. V tomto případě se neplodnost může stát nevratnou..

Pokud adenomyóza zachycuje nejen svalovou vrstvu dělohy, ale také její přídavky, jsou metabolické procesy těla, v závislosti na pohlavních hormonech, narušeny natolik, že ovlivňují nejen ovulaci, což vede k anovulačním cyklům, čímž se stává příčinou neplodnosti.

V případě několika endometrioidních ložisek, která neovlivňují hluboké vrstvy svalové tkáně, způsobují hormonální změny během těhotenství fyziologickou menopauzu, což má příznivý vliv na průběh onemocnění, protože rychlost růstu endometrioidních buněk klesá. Někdy se na pozadí těhotenství adenomyóza úplně regrese a zmizí.

Kdy je léčba nutná?

Protože v některých případech s adenomyózou je možné otěhotnět a otěhotnět, je logické předpokládat, že ne všechny projevy tohoto onemocnění vyžadují léčbu. Terapeutická taktika skutečně závisí na klinickém stadiu adenomyózy..

Kromě tří hlavních typů: nodulární, difuzní a difuzní-nodulární se rozlišují následující stupně nebo stadia genitální endometriózy, v závislosti na hloubce poškození tkáně:

  1. První stupeň - buňky endometria rostou do horních vrstev svalové tkáně dělohy a vytvářejí v ní deprese. Struktura myometria se nemění. V této fázi je možná regrese onemocnění vyvolaná hormony..
  2. Druhý stupeň - rostoucí buňky sliznice dosáhnou do středu myometria. Výsledkem je, že svalová vrstva zesiluje, je hrbolatá a ztrácí svoji pružnost. Ženy si začínají všímat problémů s těhotenstvím nebo koncepcí. Toto stádium onemocnění je však konzervativní, tj. léčba drogami.
  3. Třetí stupeň - myometrium je zcela ovlivněno, v důsledku čehož jsou stěny dělohy velmi deformovány a zesíleny. Problém nelze vyřešit bez chirurgické léčby.
  4. Čtvrtý stupeň - je ovlivněna nejen děloha, ale i další orgány malé pánve. V nejzávažnějších případech je nutné zcela odstranit dělohu s přívěsky.

Lékařská a konzervativní léčba je poměrně dlouhá - od dvou do tří měsíců do šesti měsíců nebo více. V tomto případě jsou předepsány hormonální léky, které vytvářejí umělou menopauzu, díky níž se růst buněk zpomaluje a nakonec se zastaví..

Rozsah chirurgického ošetření závisí na rozsahu léze. Chirurgickým zákrokem může být jak jemná - laparoskopická excize postižených oblastí, tak radikální - laparotomie s exstirpací dělohy s nebo bez přívěsků. V tomto případě pacient, bohužel, ztratí schopnost dítě nést..

Příprava na těhotenství s adenomyózou

Jak vyplývá z výše uvedeného, ​​je možné otěhotnět s adenomyózou, je mnohem obtížnější porodit dítě. Pacienti s prvním a druhým stupněm onemocnění po adekvátní medikamentózní léčbě mají skutečné šance na početí a normální těhotenství.

Díky neustálému rozvoji reprodukční medicíny mají ženy se závažnějšími endometriotickými lézemi, kterým byla diagnostikována neplodnost před 10–15 lety, šanci stát se matkami.

Lékaři často po chirurgickém odstranění postižených oblastí reprodukčních orgánů nabízejí oplodnění in vitro s následnou implantací embrya do dělohy nastávající matky..

Proto je v každém případě při přípravě na otěhotnění na pozadí adenomyózy nutné pečlivě vyšetřit a podstoupit hormonální terapii..

Kromě hormonů, vitamínových a minerálních komplexů se pro všeobecné posílení těla doporučují imunostimulanty, sedativa, vyvážená strava, mírná fyzická aktivita, terapeutické SPA procedury..

Adenomyóza a nošení dítěte

Nosení dítěte s adenomyózou dělohy je docela možné a existuje mnoho klinických důkazů. Jediná věc, kterou je třeba vzít v úvahu, je, že těhotenství s vnitřní endometriózou může být obtížnější než obvykle, existuje reálná hrozba spontánního potratu, předčasného porodu nebo odtržení placenty..

Proto žena, která dokázala otěhotnět s takovou diagnózou, a ještě více pacientka po
IVF, by měl pečlivě sledovat průběh těhotenství, být citlivý na všechny změny v těle a reagovat na ně a okamžitě o nich informovat ošetřujícího lékaře.

Pojďme to shrnout

Adenomyóza je patologie, která zpochybňuje možnost početí a nosení dítěte. Přesto s ním lze a měli bychom bojovat. V současné době má více než 60% párů, které čelí této diagnóze, šanci stát se rodiči..

Jediná věc, kterou by si žena trpící adenomyózou dělohy měla pamatovat, je, že je nezbytná neustálá pozornost ošetřujícího porodníka-gynekologa a odpovědný přístup k jejímu vlastnímu zdraví..

Je také třeba mít na paměti, že po přirozeném porodu se růst endometrioidní tkáně může snížit nebo dokonce zastavit a menstruační cyklus se zlepší, zatímco po potratu se riziko progrese patologie významně zvyšuje.

Poslouchejte své tělo, naučte se rozpoznávat příznaky, které vám dává, pravidelně navštěvujte svého gynekologa, nechte se vyšetřit a řiďte se doporučeními svého lékaře - to je klíč k úspěchu na cestě k požadovanému těhotenství.

Adenomyóza dělohy: jak plánovat těhotenství

Jedním z nejdůležitějších biologických účelů ženského těla je mateřství. Překážkou jeho realizace je často neplodnost, jejíž příčina spočívá v jedné z nemocí dělohy - adenomyóze. Během posledních několika let zaznamenali gynekologové prudký nárůst počtu pacientů s podobnou diagnózou. To je důvod, proč je nutné být schopen detekovat první projevy patologie v sobě a okamžitě vyhledat pomoc od lékaře.

Co je adenomyóza dělohy

Adenomyóza dělohy (vnitřní endometrióza) je gynekologické onemocnění, které je založeno na růstu buněk ve vnitřní vrstvě výstelky dělohy (endometria) do svalové vrstvy (myometria). Vzhledem k fyziologickému odmítnutí vrozeného endometria před a po menstruaci dochází k bolesti a krvavému výtoku, což je důvod pro kontaktování lékaře. Tato patologie je běžná u žen starších 30-40 let, ale existují případy nástupu onemocnění v mladším věku..

Adenomyóza ve 30% případů je kombinována s jiným onemocněním - myomem dělohy. Jedná se o benigní nádor pocházející ze svalové vrstvy.

Při adenomyóze endometrium roste do svalové vrstvy a tvoří ostrůvky

Existují různé typy adenomyózy:

  • Focal. Endometrium neroste do svalové membrány v celé děloze, existují pouze postižené oblasti ve formě malých ostrůvků.
  • Šířit. V tomto případě rostou buňky vnitřní vrstvy dělohy po celém povrchu myometria..
  • Nodulární nebo cystická. U této formy onemocnění je zjištěna tvorba endometriálních uzlin připomínajících nádory na povrchu svalové membrány dělohy..

Klasifikace adenomyózy podle stupňů:

  1. První stupeň - endometrium dorůstá do hloubky méně než poloviny svalové vrstvy.
  2. Druhý - patologický proces sahá až do poloviny myometria.
  3. Za třetí - endometrium klíčí celou tloušťku svalové vrstvy.
  4. Začtvrté - existuje více než 10 hlubokých ložisek vnitřní endometriózy, do patologického procesu mohou být zapojeny vaječníky, vejcovody nebo pochva.

S rozvojem adenomyózy se zvyšuje počet poškozených oblastí myometria

Video: gynekolog mluví o děložní adenomyóze

Proč se nemoc vyskytuje

Příčiny adenomyózy dělohy dosud nebyly identifikovány. Mezi možné faktory, které zvyšují pravděpodobnost vzniku onemocnění, patří:

  • genetická predispozice (přítomnost adenomyózy nebo endometriózy u matky, sestry nebo babičky);
  • sedavý životní styl;
  • zánětlivá onemocnění dělohy a přívěsků;
  • nástup sexuální aktivity před 16. rokem věku;
  • nepravidelný menstruační cyklus;
  • příliš brzy (do 18 let) nebo pozdě (nad 35 let) těhotenství;
  • přítomnost špatných návyků (zejména zneužívání alkoholických nápojů a drog);
  • samopodání určitých léků (hormonální antikoncepce, steroidy, cytostatika);
  • žádný porod do 40 let;
  • traumatické poranění vnitřních pohlavních orgánů;
  • častá kyretáž během potratu nebo čištění po potratu;
  • časný nástup menstruace u dívek (do 12 let);
  • diabetes mellitus typu 1 a 2;
  • alimentární obezita (3-4. stupeň);
  • vystavení dlouhodobému stresu;
  • intenzivní fyzická aktivita.

Hlavní příznaky adenomyózy dělohy

V polovině případů chybí projevy onemocnění a mnoho pacientů pravidelně nenavštěvuje gynekologa, v důsledku čehož je patologie zjištěna poměrně pozdě. Pro adenomyózu dělohy je charakteristické postupné zvyšování klinických příznaků. Mezi hlavní příznaky onemocnění patří:

  • Tmavé špinění špinění 5-8 dní před nástupem menstruace a 7-10 dní po jejím skončení. Mohou se zhoršit po pohlavním styku, vyšetření gynekologem pomocí zrcadel, zvedání závaží, neuropsychický stres.
  • Změna trvání a hojnosti menstruačního cyklu. Za normálních podmínek je interval mezi menstruací u zdravé ženy od 21 do 40 dnů. U adenomyózy dělohy může menstruace začít mnohem dříve, než je termín. V průměru za období pravidelného krvácení ztrácí žena až 90 ml krve: s onemocněním se tato hodnota může zvýšit dvakrát nebo třikrát, což vytváří riziko anémie (anémie).
  • Změna tvaru a objemu dělohy. V pozdějších stadiích vývoje onemocnění se orgán stává sférickým a získává velikosti charakteristické pro 6. - 7. týden těhotenství.
  • Výskyt silné bolesti během menstruace. Pacient pociťuje nepohodlí v dolní části břicha, které nezmizí ani po užití analgetik. Bolesti jsou v přírodě bolestivé, v některých případech mohou být doprovázeny točením hlavy, pro které je typické pocení, nevolnost a zvracení, bledá kůže a křeče..
  • Nepohodlí při pohlavním styku. Žena může během sexu pociťovat nepohodlí, když partnerův penis zraní změněné části děložního hrdla.

Diagnóza onemocnění

Při první návštěvě pacienta u lékaře musí lékař definitivně objasnit anamnézu. Je třeba mluvit o době výskytu krvavého výtoku, povaze bolesti, intenzitě a trvání menstruace.

Pokud užíváte nebo jste někdy užívali hormonální antikoncepci, nezapomeňte to zmínit. Tato skutečnost může být důležitá při provádění diferenciální diagnostiky..

Poté lékař provede vyšetření pomocí zrcadla. Za tímto účelem bude pacient vyzván, aby se svlékl od pasu dolů a lehl si na speciální židli. Do pochvy je zaveden dilatátor, díky kterému může gynekolog vyšetřit děložní čípek. U adenomyózy lze na povrchu orgánu pozorovat bodové krvácení, což naznačuje klíčení endometria. Souběžně s vyšetřením gynekolog obvykle odebere cytologické vyšetření, aby se vyloučila rakovina děložního čípku.

Vaginální zrcátko vám umožní prohlédnout si děložní hrdlo

Během své praxe na gynekologickém oddělení jsem musel řešit adenomyózu 4. stupně u ženy ve věku 50 let. Pacient si stěžoval na zvětšené břicho a opakované krvácení z genitálního traktu. Během vyšetření jsem pocítil hustou sférickou dělohu přes přední břišní stěnu v suprapubické oblasti. Poté byl pacient odeslán k dalšímu vyšetření, kde byla diagnóza potvrzena..

Ultrazvukové vyšetření (ultrazvuk) dělohy

Ultrazvukové vyšetření se provádí 5. až 7. den menstruačního cyklu, kdy je čerpána většina výtoku. Pacientka se svléká a lehne si na gauč s nohama ohnutými v kolenních kloubech. Ve většině případů se studie provádí vložením speciálního senzoru do pochvy. Pokud existují nějaké kontraindikace této metody (panenství, onemocnění zevních pohlavních orgánů), můžete postup provést transabdominálně - přední břišní stěnou.

Nezapomeňte, že počáteční fáze adenomyózy dělohy s ultrazvukovou diagnostikou je téměř nemožné detekovat.

Mezi hlavní příznaky vnitřní endometriózy na ultrazvuku patří:

  • změna tvaru dělohy a zvětšení její velikosti;
  • heterogenní struktura myometria s patologickými inkluzemi;
  • zesílení stěny orgánu;
  • nedostatek jasné hranice mezi endometriem a svalovou vrstvou.

Na obrázku vidíte heterogenitu svalové tkáně v důsledku inkluze endometria.

RTG dělohy a vaječníků

Hysterosalpingografie je rentgenové vyšetření dělohy a jejích přídavků injekcí kontrastní látky do dutiny. Provádí se také po skončení menstruace (obvykle 7. den). Pomocí této metody můžete vidět, že kontrast prochází mimo dělohu a jeho dutina se zvětšuje..

Umístění kontrastní látky může odhalit přítomnost adhezí

U hysterosalpingografie existuje možnost alergické reakce na chemickou látku injikovanou do děložní dutiny. Jeden z mých známých, který podstoupil tuto studii na klinice s podezřením na adenomyózu, čelil takovému problému. V reakci na zavedení léku se u ženy vyvinul Quinckeho edém: její tvář zčervenala a otekla, bylo obtížné dýchat. Lékaři naléhavě provedli injekci adrenalinu, poté se stav pacienta stabilizoval. Ukázalo se, že žena o svých alergiích nevěděla. Aby se předešlo těmto komplikacím, doporučuje se před zahájením procedury podstoupit test citlivosti na léčivo..

Další metody diagnostiky adenomyózy dělohy

Zobrazování magnetickou rezonancí se také používá k detekci vnitřní adenomyózy. Za tímto účelem je pacient umístěn ve speciálním tomografu, který pořizuje snímky lidského těla v různých rovinách. Pomocí této metody lze detekovat jeden z nejdůležitějších příznaků onemocnění: zesílení přechodové zóny z endometria do myometria o více než 12 mm. Další MRI kritéria pro onemocnění jsou:

  • zvýšení velikosti dělohy;
  • asymetrie orgánů;
  • přítomnost malých bodových útvarů ve svalové vrstvě.

Zdravá děloha má mnoho rozdílů od orgánu postiženého adenomyózou.

Diagnostická kyretáž je jednou z technik biopsie, kterou lze použít k získání biologického materiálu (buňky sliznice dělohy a jejího děložního čípku) k detekci patologických změn v ní. Proceduru provádí gynekolog v nemocničním prostředí, když pacient sedí na židli. Do pochvy a děložní dutiny je vložen speciální nástroj, kyreta. S jeho pomocí lékař provede škrábání materiálu, který je poté odeslán do lékařské laboratoře k vyšetření pod mikroskopem, což umožňuje potvrdit diagnózu.

Diagnostická kyretáž umožňuje vyšetřit výstelku dělohy pod mikroskopem

Krevní test na markery endometriózy

Ve druhé fázi menstruačního cyklu žena daruje venózní krev, poté se v laboratoři stanoví CA-125 a PP-14. Jejich zvýšení může nepřímo naznačovat vývoj vnitřní endometriózy..

Jak probíhá léčba adenomyózy?

Léčba nemoci se provádí dvěma způsoby: konzervativní a operační. První zahrnuje užívání kombinovaných perorálních kontraceptiv (COC), jiných hormonálních látek a léků ke zmírnění příznaků. Konzervativní terapie se používá v počátečních fázích procesu a v relativně mladém (do 30 let) věku pacienta, pokud ještě neplodila. Když adenomyóza dosáhne 3-4. Stupně a existuje riziko invaze endometria do sousedních orgánů a tkání, lékaři zvažují otázku chirurgického zákroku.

Hlavní cíle léčby onemocnění:

  • normalizace hormonálních hladin;
  • obnovení normálního menstruačního cyklu;
  • pokles objemu postižené oblasti, kde endometrium roste do myometria;
  • prevence progrese patologického procesu.

Chirurgický zákrok pro nemoc

Chirurgická metoda léčby je předepsána při absenci účinku konzervativních metod. Operace používané pro adenomyózu dělohy jsou rozděleny do následujících typů:

  • Zachování orgánů - provádí se s mírnou lézí svalové vrstvy orgánu (nodální a fokální formy), stejně jako v případě potřeby zachování reprodukční funkce ženského těla (touha nést a porodit dítě). Provádějí se laparoskopií s odstraněním malého množství tkáně. Doba zotavení je od 3 dnů do týdne.
  • Radikální (laparotomie) - jsou předepsány pro masivní proliferaci endometria do myometria (s difuzním procesem). Provádějí se v následujících variantách: odstranění pouze dělohy nebo dělohy spolu s přílohami. Potřebný objem tkáňové resekce stanoví lékař na základě prevalence adenomyózy. Obnova nastane během 1-1,5 měsíce.

Pacienti, u kterých byla diagnostikována nemoc starší než 85 let, nejsou prakticky léčeni chirurgickou léčbou kvůli vysokému riziku různých komplikací.

Po resekci dělohy, pokud je jeden z vaječníků neporušený, může žena vykonávat reprodukční funkci pomocí služeb náhradní matky.

V prvních několika týdnech po operaci musí pacient dodržovat jemný motorický režim a omezovat těžkou fyzickou aktivitu. Měl jsem šanci podílet se na léčbě adenomyózy dělohy u ženy, která pracovala jako uklízečka. Po operaci byl pacient propuštěn domů a ve stejný den se vrátil do práce. Zvedání závaží vyvolalo divergenci stehů, v důsledku čehož musel být pacient znovu operován.

Antikoncepční přípravky a další skupiny léků používaných k léčbě adenomyózy dělohy

Antikoncepční léky mohou nejen chránit před rozvojem nechtěného těhotenství, ale také pomáhají stabilizovat hormonální hladiny. Všechny obsahují různé dávky biologicky aktivních složek estrogenu a gestagenu, které jsou odpovědné za regulaci menstruačního cyklu. Díky použití těchto prostředků je možné normalizovat zrání endometria a zajistit prevenci děložního krvácení..

Skupiny antikoncepčních léků používaných k léčbě adenomyózy:

  1. COC (obsahují estrogen a gestagen):
    • Janine;
    • Logest;
    • Lindinet-20 a Lindinet-30;
    • Jess;
    • Yarina.
  2. Čistě gestagenní látky:
    • nitroděložní tělísko Mirena;
    • subkutánní implantát Implanon;
    • perorální léky: Charosetta, Midiana.

Chcete-li vybrat optimální lék, měli byste se poradit s odborníkem a složit potřebné testy. Takže se můžete chránit před vznikem nežádoucích vedlejších účinků. Trvání léčby určuje také porodník-gynekolog na základě údajů o zdraví pacienta.

Fotogalerie: antikoncepce pro léčbu adenomyózy dělohy

Další skupiny léků k eliminaci příznaků vnitřní endometriózy:

  • Nesteroidní protizánětlivé léky - zmírňují bolest a snižují otoky tkání. K tomu použijte:
    • Indomethacin;
    • Ibuklin;
    • Nurofen.
  • Imunostimulancia - podporují tvorbu imunitních buněk (T a B lymfocytů) v kostní dřeni. Tyto zahrnují:
    • Timalin;
    • Thymogen;
    • Taktivin;
    • Cykloferon.
  • Antioxidanty - urychlují hojení měkkých tkání a zabraňují jejich poškození aktivními kyslíkovými radikály. Za tímto účelem jmenujte:
    • Unitol;
    • tokoferol-acetát.

Tabulka: užívání jiných hormonálních léků k boji proti této nemoci

Název skupiny fondůPříklady lékůMechanismus účinkuHlavní účinky používání
Antigonadotropní léky
  • Danol;
  • Danazol;
  • Danoval;
  • Danodiol.
Snižuje produkci hormonů hypofýzy, které regulují funkci vaječníkůSnižte dobu a intenzitu menstruace
Gestageny
  • Duphaston;
  • Norkolut;
  • Utrozhestan;
  • Dydrogesteron;
Snižuje množství estrogenu v krvi a brání jeho účinku na růst endometria
  • zmírnit menstruační bolesti;
  • stabilizovat a obnovit pravidelný cyklus.
Antiestrogenové léky
  • Gestrinon;
  • Nonmestran;
  • Medoxyprogesteron.
Inhibují produkci pohlavních hormonů, v důsledku čehož jsou buňky vnitřní vrstvy dělohy zbaveny výživy a odumírají a přestávají růst do myometriaZastavení krvácení z pochvy
Analogy gonadoliberinu
  • Triptorelin;
  • Diphereline;
  • Decapeptyl.
Pomáhá zastavit produkci hormonů pohlavními žlázamiSnížení objemu dělohy a částečné navrácení orgánu do jeho obvyklé velikosti

Fotogalerie: další hormonální látky pro léčbu adenomyózy dělohy

Opatření pro prevenci nemocí

Adenomyóza má negativní vliv na schopnost ženy rodit děti a nepříjemné příznaky onemocnění zhoršují kvalitu života. Proto mnoho lékařů věří, že je mnohem snazší chránit se před vlivem škodlivých faktorů, které mohou vyvolat výskyt této patologie..

Nezapomeňte pravidelně procházet. Jedna z mých kolegy odložila návštěvu gynekologa na 2 roky, a když se jí konečně podařilo navštívit lékaře, objevila se u ní adenomyóza 3. stupně. Výsledkem bylo, že žena musela odstranit dělohu spolu s přílohami. Pokud by se pacientka obrátila na porodníka-gynekologa včas, bylo by možné se těmto následkům vyhnout..

Opatření pro individuální prevenci adenomyózy dělohy:

  • Najděte tu nejlepší antikoncepční metodu. Například antikoncepční pilulky nejen pomohou vyhnout se nechtěnému těhotenství a následné kyretáži, ale také pomohou stabilizovat hladinu hormonů. K ochraně před pohlavně přenosnými infekcemi se doporučuje kombinovat užívání COC s použitím kondomů (metoda dvojité antikoncepce).
  • Sledujte svoji stravu. Jíst slaná, smažená, kalorická jídla a rychlé občerstvení přispívají k tvorbě nadváhy a rozvoji obezity. Doporučuje se přidat do stravy více čerstvé zeleniny a ovoce, bylin a ořechů, libové ryby a maso, obiloviny a obiloviny. Musíte si vzít jídlo nejméně 5krát denně: snídaně, oběd, večeře a 2 občerstvení. Chcete-li normalizovat rovnováhu vody a soli, měli byste denně konzumovat 2 litry neperlivé vody.
  • S rozvojem gynekologických onemocnění neodkládejte návštěvu lékaře a okamžitě ošetřete onemocnění. Mnoho zánětlivých procesů (včetně endometritidy nebo myometritidy) může způsobit poškození endometria a následný rozvoj adenomyózy.
  • Pravidelně se věnujte lehkým sportovním aktivitám a vedte aktivnější životní styl. Nedostatek aktivity přispívá k tvorbě žilní stázy v dolním kmeni, což také vytváří předpoklady pro rozvoj onemocnění.
  • Nezačněte užívat žádné léky bez konzultace s odborníkem. Mnoho léků má dlouhodobé vedlejší účinky, které mohou vést k poškození endometria..

Plánování těhotenství s adenomyózou dělohy

Za přítomnosti takové diagnózy se doporučuje zaujmout odpovědný přístup k okamžiku plánování dítěte. Porodníci-gynekologové doporučují nastávající matce, aby předem myslela na své zdraví a připravila se na nosení dítěte.

Jsou adenomyóza a těhotenství kompatibilní?

Pokud dříve téměř všichni lékaři věřili, že se taková nemoc rovná neplodnosti, nyní je lékařská komunita přesvědčena o opaku. U adenomyózy dělohy je nejen možné otěhotnět, ale také docela úspěšně porodit zdravé dítě. Ve větší míře je tento proces ovlivňován individuálními charakteristikami těla ženy a přítomností dalších onemocnění reprodukčního systému v ní.

Pravděpodobnost vzniku neplodnosti

V procesu implantace vajíčko hledá místo pro připojení v děložní dutině, po kterém vylučuje speciální enzymy, které mírně ničí horní vrstvu. To umožňuje embryu bezpečně se připojit ke stěně a růst. U adenomyózy je pozorována změna myometria a endometria různé závažnosti, což komplikuje proces implantace: v tomto případě vajíčko vychází s menstruační krví. U fokálních nebo nodulárních forem onemocnění a fází 1–2 stále existuje šance na otěhotnění. Pokud patologický proces dosáhl 3-4. Stupně nebo je difuzně ovlivněna děloha, lékaři diagnostikují neplodnost.

Jak otěhotnět s adenomyózou dělohy

Před plánováním těhotenství porodníci-gynekologové doporučují léčit všechna akutní a chronická onemocnění a dodržovat pravidla zdravé výživy, více odpočinku a méně stresu. Koncepce by měla být prováděna během ovulace (když vajíčko opustí vaječník). Můžete to určit pomocí speciálního testu, který se prodává v lékárně..

Kdy plánovat těhotenství po léčbě

Po konzervativní léčbě lékaři doporučují mít potomky po snížení ložisek adenomyózy nebo vymizení klinických příznaků. Je nutné pravidelně provádět testy a sledovat dynamiku onemocnění. Pacientka musí přestat užívat antikoncepční léky, aby se vrátila k přirozené ovulaci..

V některých případech může po zrušení hormonální antikoncepce u žen dojít k vícečetnému těhotenství.

Chirurgická léčba adenomyózy je pro tělo stresující. Chcete-li plně obnovit funkce reprodukčního systému, normalizovat menstruační cyklus, musíte počkat od 3 měsíců do šesti měsíců. To připraví dělohu na další porod dítěte a zajistí prevenci komplikací..

Vlastnosti průběhu těhotenství s adenomyózou

Bylo prokázáno, že očekávání dítěte má příznivý vliv na ženské tělo. Těhotenství je druh fyziologické menopauzy: kvůli nepřítomnosti menstruace zmizí hlavní klinické projevy onemocnění a ložiska adenomyózy se také sníží. V některých případech pacient vyžaduje omezení fyzické aktivity a užívání progestogenů, aby se zabránilo předčasnému nástupu porodu.

Žena s podobným onemocněním by měla pravidelně podstupovat screeningové testy (ultrazvuk, testy krve a moči, nátěry). To umožní včasné odhalení vývoje komplikací..

K porodu s adenomyózou dělohy může dojít přirozeně, pokud neexistují žádné jiné indikace pro císařský řez ze strany matky nebo dítěte. Rutinní operace se provádí po dobu 38–39 týdnů.

Nežádoucí důsledky nemoci

Adenomyóza dělohy je extrémně nebezpečné onemocnění, které může vést k různým komplikacím v jakémkoli trimestru těhotenství. Nejčastěji existují:

  • spontánní potraty nebo časné potraty (spojené se zhoršenou implantací vajíčka a nedostatkem nutričních složek nezbytných pro vývoj embrya);
  • nedostatečnost placenty (placenta je místo dítěte, kterým se do těla dítěte dostávají živiny z těla matky);
  • gestóza - výskyt otoku a zvýšeného krevního tlaku;
  • placenta previa (kvůli velkému objemu poškození povrchu dělohy může být vajíčko fixováno ve spodní části, což vede k zablokování porodních cest);
  • krvácení v důsledku prasknutí cév;
  • předčasný nástup porodu (až 38 týdnů) v důsledku odtržení normálně umístěné placenty.

Pamatujte, že u těhotné ženy s diagnostikovanou adenomyózou dělohy je přísně zakázán jakýkoli stres. Jedna z mých pacientek trpících touto chorobou byla ve 14. týdnu, kdy bojovala se svým manželem. Kvůli prudkému hormonálnímu skoku a neuropsychickému stresu žena potratila. Po škrábání se lékaři rozhodli odstranit dělohu spolu s přílohami. Jediným způsobem, jak tohoto pacienta mít potomky, bylo adopce dítěte z dětského domova..

Fotogalerie: nežádoucí komplikace adenomyózy dělohy

Recenze žen, které čelily této nemoci

Koki jsou v tomto ohledu léky první volby. Pokud jsou kontraindikovány, obvykle se předepisuje pouze dyufaston. Užíval jsem dyufaston jeden cyklus, moje období po něm byla velmi bohatá a je jasné, že můj progesteron je dost, endometrium kvůli tomu příliš vzrostlo. Ale brala koku mnoho let, přesně 8 let. Nejprve kvůli antikoncepci a za druhé, aby se nešířila adenomyóza. Okamžitě otěhotněla s vaječníky v plném pořádku.

Tatyana

https://www.baby.ru/community/view/22621/forum/post/404674325/

Gynekolog mi také stanovil diagnózu. A určila, aby 3 měsíce pila LOGEST. Druhý měsíc přijetí se chýlí ke konci. Prozatím je to v pořádku.

Natálie

https://www.baby.ru/community/view/22621/forum/post/404674325/

Je mi 43 let. Včera jsem byl na ultrazvukovém vyšetření s diagnózou adenomyóza. Nic mě neobtěžuje, nebolí. Jediná věc je, že již 2 menstruační cykly se prodloužily, prodloužené čištění nebo tak něco... Lékař doporučuje hormonální látky: nemestan.

Jeanne

http://www.woman.ru/health/woman-health/thread/3845257/

Také mi byla diagnostikována adenomyóza (je mi 49 let), po menstruaci a před nimi je vždy nahnědlý výtok. Lékař-gynekolog-endokrinolog navrhl vypít dva kursy Dufastonu a bylin - buď červený kartáč nebo Borovoy dělohu, a pak, pokud neexistuje žádný účinek - škrábání.

Galina1

http://www.woman.ru/health/woman-health/thread/3845257/

Adenomyóza dělohy je závažné onemocnění, které vyžaduje dlouhodobou léčbu a dohled odborníka. Pokud pacientka nedbá na své zdraví, existuje riziko rozvoje neplodnosti a výrazného snížení kvality života. Proto i po absolvování základní terapie lékaři doporučují dodržovat preventivní doporučení a být pravidelně vyšetřováni porodníkem-gynekologem k identifikaci komplikací.

Cyklus každé ženy je jiný. Cyklus začíná prvním dnem menstruačního krvácení a končí prvním dnem následujícího menstruačního období. Cyklus typické dospělé ženy trvá 21–39 dní, průměrně 28 dní.